column

Vesting Witte Huis

“…wat er ook gebeurt, je kunt gerust zijn, Hy-Brasil is NIET aan het zinken, ik herhaal, NIET aan het zinken,” roept een hysterisch-kalme koning van het denkbeeldige eiland Hy-Brasil, terwijl het water hem aan de lippen staat. “Het is maar waar je in wilt geloven,” roept de koning terwijl hij kopje onder gaat met zijn onderdanen. Deze scène uit de film Erik the Viking, een absurde comedy van Monty Python, is al vaker in verband gebracht met de alternative facts van Donald Trump. en het is actueler dan ooit.

“Het is maar waar je in wilt geloven,” roept de koning van Hy-Brasil en dat lijkt dezelfde redenering die Donald Trump erop na houdt, al houdt de vergelijking verder op. Want terwijl het naïeve volk van Hy-Brasil blijven geloven in de onschuld van de mens, volharden de Trump-aanhangers juist in hun geloof in de verdorven geest van de Democraten en de rest van de wereld. En terwijl de rest van de wereld een volwassen kleuter ziet, of een doorgeslagen sekteleider zoals in Waco Texas, die zich verschanst in het Witte Huis, zien zijn aanhangers een sterke leider die zijn rug recht houdt en niet zal buigen voor oneerlijkheid.

Het is tekenend voor deze tijd dat een dergelijk scenario waarin een onwillige president zijn aanhang opzweept, tot de mogelijkheden is gaan behoren. We zijn de laatste jaren wel gewend geraakt aan termen als alternatieve feiten en meer van dat soort onzinnige redeneringen. Maar hoe absurd ook, de alternatieve feiten waar een grote groep mensen in gelooft, plaatsen de wereld toch voor een voldongen feit. En dat had tien jaar geleden niemand voor mogelijk gehouden. Hoe kan dat?

Dat komt volgens mij omdat Donald Trump heel goed heeft geluisterd naar de lessen van de Amerikaanse socioloog W.I. Thomas. Thomas’ stelling luidde: Als mensen situaties als werkelijk beschouwen, zijn de gevolgen ervan ook werkelijk. Dat is een sociologische variant van: “Het is maar waar je in wilt geloven.” Want alternatieve waarheid of niet, het punt dat grote groepen mensen in Trump geloven heeft de politieke werkelijkheid ingrijpend veranderd. Dat is een feit.

Hoe het gaat aflopen, weten we nog niet. Zal Trump uit het Witte Huis worden gezet, zoals een huilend jongetje uit zijn speelhoek worden gesleurd? Of zullen Melanie en hij toch uit zichzelf vertrekken, en ondertussen stiekem alle presidentiële badjassen en zeepjes in hun koffer stoppen? Hoe dan ook, het Witte Huis, hét symbool van Amerikaanse democratie zal flink moeten worden uitgemest voor het weer bewoonbaar is.

Spread the word

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.