column

Lichtpuntjes

We zitten midden in de vierde golf, of is het al de vijfde? Ik ben in ieder geval de tel kwijt. De samenleving zit weer eens op slot. En als het aan het kabinet ligt, communiceren we deze weken alleen met kerst- en nieuwskaarten. En omdat onze nieuwjaarsfeestje opnieuw is afgelast, ben ik ook maar eens aan de wenskaarten begonnen. Maar ja, wat moet je eigenlijk wensen voor het nieuwe jaar?

We vieren elk jaar nieuwjaar in een kampeerboerderij op de Veluwe, met een man of dertig. Dat is super gezellig en je ziet mensen die je de rest van het jaar niet of nauwelijks ziet. Het is een tijd van bijpraten, samen koken en eten, muziek maken en spelletjes doen. En dat allemaal in een ongedwongen sfeer van niets moet, alles mag. Ik kijk er elk jaar weer naar uit. Nu gaat dat feestje voor het tweede jaar op rij niet door. En dus ook het bijpraten niet. Maar ja, we zijn geen mensen van de sociale media, die elkaar dagelijks of wekelijks bellen of appen.

Een nieuwjaarskaart gaat die gezelligheid ook niet vervangen. Op die kaarten blijft het toch bij een obligate ‘gelukkig nieuwjaar’, al probeer ik elk jaar weer een ander woord te vinden voor ‘gelukkig’. Afgelopen jaar was dat niet eens zo moeilijk; ik wenste iedereen een ‘gezond’ 2021. Die wens ik gelukkig uitgekomen, maar daar is dan ook alles mee gezegd. 2021 is een jaar om snel weer te vergeten, en ik hoop niet nog zo’n jaar mee te maken waarin ik zondagen lang naar buiten staarde om te bedenken wat ik nu weer kon ondernemen.

Nu zitten we weer in een lockdown en ik zie weinig lichtpuntjes. Hoe lang gaat deze lange, lange winter duren? Tot maart, april, mei? En zijn we dan weer veroordeeld tot een dvd, de televisie en de sociale media? Ik zou het gemakkelijker uit kunnen houden als ik wist hoelang we nu weer verplicht binnen zitten en als we iets hadden om naar uit te kijken, bijvoorbeeld naar het volgende feestje, of naar de volgende borrel, receptie of terrasbezoek.

Omdat de lockdown voorlopig nog niet voorbij is, en de winter net is begonnen, denk ik dat ik iedereen maar veel lichtpuntjes wens. In de vorm van een nieuwe reis, een nieuwe verbouwing, een nieuwe school, baan of wat dan ook. In ieder geval iets om naar uit te kijken tot het weer zomer wordt en we weer naar buiten kunnen om elkaar in levende lijve te zien.

Spread the word

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.