column

Een prikkelgedachte over ongelijkheid tussen man en vrouw

Kwetsbare vrouwen krijgen via de rechter verplichte anticonceptie, las ik pas de Volkskrant. Goed bedoelde ingrepen om te voorkomen dat er kinderen geboren worden in onmachtige gezinnen of bij onmachtige vrouwen. Hiermee wordt veel leed voorkomen van kinderen die hoogstwaarschijnlijk voor een groot deel uit huis geplaatst zullen worden. Tussenkomst van de rechter moet voorkomen dat niet zomaar iedereen voorgedragen kan worden voor verplichte anticonceptie.

Alles goed en wel. Moeilijk en begrijpelijk tegelijk. Moeilijk, onder andere ook omdat het alleen gericht is op de vrouw die vermoedelijk beter geen moeder kan worden.
Wat ik echter in het hele verhaal mis zijn de maatregelen tegen de mannen. Hoe gaan we met hen om? Mannen, vaak afwezig en ook onmachtig om een kind op te voeden.
Mannen die, als het om de voortplanting gaat, per definitie minder kwetsbaar zijn dan vrouwen en vele malen productiever. Waar zijn zij in dit verhaal van geboortebeperking?

Vaak blijft het niet bij één kind wat bij een minder capabele moeder geboren wordt. In een nieuwsfragment werd een vrouw geportretteerd van wie de ouders minder begaafd waren. Uit de hele kinderschare was zij de enige die zonder mentale beperking was geboren. Ze vertelde dat ze geen opvoeding hadden gehad; geen regels, weinig aandacht. Flink verwaarloosd dus, en dat haar broers en zussen op hun beurt ook allemaal weer veel kinderen hadden gekregen. Op een enkele uitzondering na waren die ook weer allemaal uit huis geplaatst.

In deze gedachtenketting popte ook de onstuitbare groei van de wereldbevolking op en hoe we díe een halt toe kunnen roepen. Mijmerend hierover en over de ongelijke behandeling in dit hele verhaal kwam ik op het volgende idee;
Kunnen we niet alle vrouwen van 50+ die geen kinderen hebben kunnen of willen krijgen niet belonen? Dat we ze op hun vijftigste verjaardag als een pensioenvoorziening trakteren op een dikke vette bonus? Zij doen tenslotte nooit een beroep op kinderbijslag wat omgerekend toch al gauw op 18.000 euro per niet gekregen kind uitkomt.

En nee, mannen kunnen nooit die bonus krijgen, domweg omdat ze niet zwanger kunnen worden. In zon’n maatregel blijkt de ongelijke behandeling dit keer ten gunste van vrouw uit te vallen.
Weg met de kinderbijslag maar een beloning voor kinderloos blijven.
Het klinkt mij als goed alternatief.

Spread the word

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.