column

De jongste dag

Het is de ultieme wraak. Bijna vijfhonderd jaar nadat het volk van de Maya’s werd uitgeroeid door de Spanjaarden, slaan ze vernietigend terug. De westerse wereld gonst van de geruchten over een ophanden zijnde apocalyps. Zou de kalender van de Maya’s dan toch kloppen en 2012 het laatste jaar van onze jaartelling worden?

Films, boeken en kranten staan er bol van. Het einde der tijden verkoopt. Het is een regelrechte hit. Zelfbenoemde profeten proberen hun graantje mee te pikken van deze mediahype. Een dominee in de Verenigde Staten – waar anders – nam deze week al een voorschotje op 2012 door 21 mei 2011 aan te wijzen als dè jongste dag. De media doken gretig op zijn profetieën. Een paar dagen na de bewuste 21 mei volgde een reactie van de dominee. Hij had zich vergist.
Bij het lezen van dergelijke berichten schieten me direct de beelden te binnen van de schilderijen van Jeroen Bosch met clowneske taferelen van het laatste oordeel en beelden van de Hollywood-producties van de afgelopen vijftien jaar waar de aarde steevast op zeer realistische wijze verzwolgen wordt, geholpen door de techniek van het digitale tijdperk. Maar ik denk ook aan Belcampo. Hij schreef in de jaren vijftig nog gewoon een novelle over het onderwerp, waarin de Schepper zijn laatste oordeel uitsprak over de inwoners van de godvrezende gemeente Rijssen. Dat kwam me al zeer beeldend over, net als de beschrijvingen van Johannes in het laatste bijbelboek De Openbaring. Dit laatste boek is de bron van alle onheilsprofetieën en is bijzonder populair bij de Amerikaanse godsdienstfanaten.
Wat me steeds meer tegen de borst stuit is de aandacht die dergelijke fanatici krijgen. Hun verhaal is steeds hetzelfde: toon berouw, bekeer je tot onze god en je zal gered worden. Maar als je geen berouw toont, zal je eeuwig branden in de hel. Kortom: een fijne afsluiting van een boek dat over de liefde van god en Jezus Christus zou moeten gaan. Het is net als een liefdesbrief eindigen met het dreigement je geliefde te vermoorden als ze zich niet in je armen stort.

Natuurlijk mogen mensen roepen wat ze willen, maar laten we er alsjeblieft geen aandacht aan schenken. Keer op keer wordt de wereld bang gemaakt door dergelijke voorspellingen. We lachen erom, maar stiekem kijken we wel naar het nieuwste doomsdayscenario. Maar hun boodschap heeft niets met naastenliefde te maken. Keer op keer vertellen ze je dat zij beter zijn dan jij, omdat ze zijn uitverkoren hun god. Prima. Maar laat ons met rust met die rare kletspraatjes. Geef ze geen aandacht. Het zijn dezelfde mensen die korans verbranden en hun christelijke medemens in islamitische landen in gevaar brengen. Mijn vraag: negeer ze, zwijg ze dood.
En mochten ze onverhoopt toch gelijk krijgen, dan ben ik de eerste om ze op de roltrap naar de eeuwigheid mijn verontschuldigingen aan te bieden.

Spread the word

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.